re: Neutralnost mreže

Prije dvije godine, u sklopu kolegija Informacijsko društvo pisao sam seminar na temu neutralnosti mreže. S obzirom da je tada FCC (Federal Communications Commission) imao znatnu potporu za podržavanje neutralnosti mreže, mislio sam kako će se debata oko neutralnosti mreže brzo riješiti i zaboraviti. Međutim, dvije godine kasnije, FCC pod novom administracijom potpuno preokreće priču i sada pokušava uništiti neutralnost mreže.

Ako mislite da je ova situacija ograničena na SAD, varate se; u Hrvatskoj već sad postoje naznake gušenja neutralnosti, tako T-com primjerice nudi uslugu “Stream On” koja omogućava “neograničeno streamanje putem aplikacija” YouTube, Netflix, HBO GO i Pickbox. Drugim riječima, ako niste veliki igrač na internetu, niste povlašteni i vaši korisnici moraju platiti znatno više da bi pristupili vašem sadržaju.

U sklopu današnje akcije, INTERNET-WIDE DAY OF ACTION TO SAVE NET NEUTRALITY, postavljam na internet svoj seminarski rad Neutralnost mreže: problem diskriminacije i regulacije mrežnog prometa i sadržaja, koji je, nažalost i očito, aktualan i danas.